Racelegende Sir Stirling Moss is op 90-jarige leeftijd overleden

Sir Stirling Moss, die stierf in de vroege uren van 12 april op 90-jarige leeftijd, was meer dan alleen de grootste coureur die nooit het wereldkampioenschap Formule 1 won.

‘Mr Motor Racing’, zoals hij bekend werd, was de belangrijkste coureur in F1, sportwagens en zo ongeveer alles waar hij zijn hand naar richtte na het pensioen van zijn grote vriend Juan Manuel Fangio in 1958.

Zelfs daarvoor was het duidelijk dat Moss de coureur was die al snel de plaats van de legendarische Argentijn op het toppunt van de sport zou innemen.

Na te hebben deelgenomen aan Moss-proeven en -sprints, sneed Moss zijn tanden in 500cc-concurrentie, nadat hij in 1948 een Cooper-JAP had gekocht.

Hij maakte snel zijn stempel op de motoren met motorfietsmotoren, maar dat was niet genoeg om Jaguar te overtuigen hem een ​​plaats in zijn team te bieden voor de geduchte Dundrod Tourist Trophy in 1950.

Tommy Wisdom betrad in plaats daarvan Moss in zijn Jaguar XK120, waarna Moss het veld – met inbegrip van de werken Jaguars – in erbarmelijke omstandigheden versloeg. Kort daarna werd hij Jaguar’s teamleider in sportwagenraces.

Ondanks dat hij nooit de 24 uur van Le Mans had gewonnen, werd Moss de gevestigde autocoureur van de jaren 50, zijn overwinningen in de Mille Miglia uit 1955 (voor Mercedes), de Nurburgring uit 1958 en 1959 en uit 1959 en de Tourist Trophy uit 1959 (allemaal voor Aston Martin) blijven onder de beste prestaties in uithoudingswedstrijden.

Bij eenzitters moest Moss langer wachten op succes.

Afgewezen door Ferrari bracht hij verschillende seizoenen door in niet-competitieve Britse machines voordat indrukwekkende vertoningen in 1954 in een Maserati 250F – gekocht door vader Alfred en manager Ken Gregory – genoeg waren om Mercedes-baas Alfred Neubauer te overtuigen hem voor 1955 te ondertekenen.

Moss speelde ondermaats tegen teamgenoot Fangio in F1, maar was over het algemeen de snelste in sportwagens en behaalde zijn eerste F1-overwinning in het wereldkampioenschap tijdens de Britse Grand Prix in Aintree, met een Mercedes 1-2-3-4 aan het hoofd.

Moss was dat jaar tweede in het wereldkampioenschap, een positie die hij zou herhalen in 1956 (met Maserati), 1957 en 1958 (beide met Vanwall).

Het was zijn nederlaag van 1958 tegen Ferrari’s Mike Hawthorn, ondanks het winnen van vier races tegen die van Hawthorn, dat Moss’s kijk op het kampioenschap veranderde. Voor hem werd het minder belangrijk.

Daarna speelde hij graag de rol van underdog, racende Coopers en vervolgens Lotuses gerund door kaper Rob Walker.

Het was in Walker’s Lotus 18 dat Moss de beroemdste van zijn overwinningen scoorde en de krachtigere Ferrari ‘Sharknose’ 156’s in de GP van Monaco in 1961 met een meedogenloze rit versloeg.

Moss was ook een pionier – hij scoorde het eerste WK 1-succes voor een auto met achterin geplaatste motor (Cooper, Argentijnse GP uit 1958) en de enige F1-overwinning voor een auto met vierwielaandrijving (de Ferguson, in Oulton Park in 1961) – en bleek bedreven in rally’s, waar zijn zus Pat ook een meester was.

Moss was al vier seizoenen de onbetwiste beste ter wereld en had de groeiende dreiging van Jim Clark tegen het einde van 1961 geïdentificeerd en besloot dat hij pariteit van apparatuur nodig had. Er stond een deal op tafel voor Walker om een ​​Ferrari in de F1 te besturen toen Moss op paasmaandag 1962 in 1962 nog steeds een onverklaarbare crash had op Goodwood.

Het ongeval bracht Moss in coma en na vele maanden van herstel keerde hij terug om te ontdekken dat zijn grote krachten waren aangetast en besloot hij met pensioen te gaan.

Desalniettemin bleef hij een integraal onderdeel van de sport en trad hij op in allerlei rollen, inclusief commentaar.

Er was zelfs een korte terugkeer voor Audi in het British Touring Car Championship van 1980, maar hij was vooral Stirling Moss, hij praatte graag over zijn carrière, deelde zijn enthousiasme voor de autosport en leerde de huidige scene kennen.

Hij belde ooit het Autosport-kantoor om erachter te komen hoe hij naar de Daytona 500 kon kijken.

Hij nam ook deel aan historische gebeurtenissen en, zelfs nadat hij in 2011 zijn helm voorgoed had opgehangen op Le Mans, was hij regelmatig aanwezig bij bijeenkomsten zoals de Goodwood Revival.

Een stoer karakter, hij overleefde het vallen van een liftschacht thuis, maar trok zich terug uit het openbare leven na een ziekte in 2016-17.

Dat Moss nooit wereldkampioen was, blijft een aanklacht tegen het kampioenschap en de puntensystemen die op dat moment van kracht waren, in plaats van een mislukking van Stirling.

Voor veel mensen was hij autosport, misschien wel de eerste grote ster, en vrijwel zeker de grootste allrounder ooit.

Autosport betuigt zijn medeleven aan Lady Moss, die al jaren een groot voorstander is van Moss, en aan Striling’s vrienden, familie en vele, vele fans.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s