Waarom zit een F1-coureur zo onderuitgezakt in een F1-bolide?

In de Formule 1 kunnen de kleinste details het verschil maken. Ook bij de zit-, of eigenlijk bijna ligpositie van een Formule 1-coureur is dit terug te zien.

Foto: mercedesAMGF1

Formule 1-coureurs zitten namelijk niet zoals wij dat in onze personenwagens zouden doen. Ze zitten een soort van onderuitgezakt, in een kuiltje, met de benen iets hoger dan de kont, zoals op de foto is te zien. Waarom is dat eigenlijk zo? Welke aerodynamische gedachten zitten er allemaal achter een Formule 1-stoeltje?

Nico Rosberg legt uit dat het draait om het zwaartepunt van de wagen, dat zo laag mogelijk moet zijn. Logischerwijs moeten de coureurs daarom ook zo uitgestrekt mogelijk ‘liggen’. Op die manier kan de airflow beter onder de wagen kan worden geleid en liggen de benen van de coureurs daarom weer wat hoger dan hun billen. Enkelvoudig Formule 1-wereldkampioen Rosberg geeft in de onderstaande video precieze tekst en uitleg over Formule 1-stoeltjes en alles dat daarbij komt kijken.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s