Sharni Pinfold stopt per direct met racen vanwege vele seksistische opmerkingen

Sharni Pinfold | foto© RT Motorsports by SKM – Kawasaki

Sharni Pinfold beëindigd per direct haar actieve wegrace carrière. Dit nieuws heeft de 25-jarige Australische zondag bekend gemaakt via haar social mediakanalen. De belangrijkste redenen voor haar besluit zijn het gebrek aan respect voor vrouwen binnen de sport en de vele seksistische opmerkingen die haar constant ten deel vielen.

Sharni Pinfold maakte in september van het afgelopen jaar haar debuut op een Supersport 300 machine van het Nederlands Duitse RT Motorsports by SKM – Kawasaki. Deze samenwerking beviel van beide kanten en de 25-jarige Australische en het team onder leiding van Rob Vennegoor besloten voor het seizoen 2021 een samenwerking aan te gaan. Pinfold tekende een overeenkomst om in de kleuren van het team van start te gaan in de IDM Supersport 300 klasse.

De overeenkomst werd 27 oktober 2020 wereldkundig gemaakt, maar zondag 24 januari kreeg het verhaal plots een hele andere wending. Pinfold maakte namelijk bekend om per direct te stoppen met haar actieve wegrace carrière en wel om een aantal hele bijzondere maar tevens zeer verontrustende redenen.

Onderstaand het bericht van Sharni Pinfold op haar Facebookpagina waar ze haar besluit om te stoppen met racen bekend maakte en uitgebreid toelicht:

Deze beslissing is niet lichtvaardig genomen, hoewel ik er het beste mee voor heb.

Vanaf het allereerste begin van mijn carrière heb ik de beslissing genomen om me voor de volle 100% in te zetten, wetende dat er aan het eind van mijn carrière maar één optie zou zijn: er zeker van zijn dat ik alles heb gedaan wat ik kon. Mijn vader overleed vlak voordat ik begon met racen. Dit betekende dat ik alles wat ik heb gedaan alleen heb gedaan, zonder begeleiding of steun. Omdat ik geen financiële of persoonlijke steun had, heb ik mijn carrière moeten opbouwen met pure vastberadenheid en opoffering, waardoor ik afhankelijk werd van andere mensen. Deze aanpak betekende veel lessen met vallen en opstaan en zoals je je kunt voorstellen, veel lessen die ik op de harde manier heb geleerd om de beste richting te vinden om mezelf in deze sport staande te kunnen houden.

Mijn carrière als fulltime coureur begon in 2017, waar ik eerst verhuisde, ver weg van familie om daar te gaan werken voor één van mijn sponsors en zo te kunnen blijven racen. Vanaf dat moment nam ik vervolgens de wil om te racen serieus en niet als iets dat ik in het weekend kon doen en iets waarvan ik kon genieten, maar iets dat de komende 3 jaar elk moment van elke dag voor zou leven en waar ik vol voor zou gaan. Elke actie, elke beslissing werd genomen ten gunste van het racen. Vanaf dat moment verkocht ik alles wat ik bezat, kocht ik een enkele reis naar de andere kant van de wereld en werkte ik fulltime waarbij elke verdiende cent bedoeld was voor het racen. Ik offerde veel dingen op, mijn geluk, mijn levensstijl, mijn familie, mijn geestelijke gezondheid en mijn lichamelijke gezondheid. Ik had het gevoel dat racen de enige zin in mijn leven was, dus het voelde toen als een kleine prijs om te betalen.

Tijdens mijn reis in de motorsport heb ik veel uitdagingen ervaren en ben ik aan veel uitdagingen blootgesteld, sommige waar ik zelfs met moeite over kan praten. De meeste uitdagingen waarmee ik te maken heb gehad, kwamen voort uit het gebrek aan respect en de vernederende behandeling van vrouwen. Dingen waarvan ik weet dat ik ze nooit zou hebben meegemaakt of aan zou zijn blootgesteld als ik een man was geweest.

Er komt een punt waarop genoeg, genoeg is en ik heb het gevoel dat ik dat punt nu heb bereikt. Ik voel dat ik niet langer wil worden blootgesteld aan dit gedrag of op deze manier wil worden behandeld. Dit maakt me diep verdrietig. Het stemt me diepdroevig om naar de uitdagingen van mijn eigen reis te kijken en te erkennen dat vrouwen die hun leven wijden aan het najagen van hun dromen, hieraan worden blootgesteld en op deze manier worden behandeld. Dit is de belangrijkste factor geweest die heeft bijgedragen tot mijn besluit om afstand te nemen.

Ik kan zeggen dat ik echt alles heb gegeven wat ik had om succesvol te worden in deze sport, en hierdoor heb ik kunnen zien wat er echt mogelijk is als je een doel hebt en er voor de volle 100% voor gaat. Na het bereiken van mijn dieptepunt, leidde dit ertoe dat ik mijn energie ging richten op het genezen van mezelf en het begrijpen van het psychologische effect van het menselijk brein.

Hierdoor ben ik in staat geweest om de drijvende krachten te begrijpen achter de dingen die we doen en de dingen waarin we geloven. Ik heb het echt verbazingwekkend gevonden om de kracht van onze overtuigingen en de motieven achter de paden die we kiezen te realiseren. Er zit altijd een diepere betekenis achter de dingen die we doen en de dingen waarin we geloven. Totdat je je bewust wordt van deze onderliggende factoren is het moeilijk voor ons om in staat te zijn het leven te creëren en te ervaren hoe we werkelijk willen leven en ons ultieme doel willen vervullen waarvoor we hier zijn. We hebben allemaal onze beperkingen, maar het is aan jou om te beslissen of je ze behoudt of niet.

Mijn liefde voor de sport blijft en ik weet niet zeker wat de toekomst voor mij in petto heeft. Ik ben erg trots op wat ik in deze sport heb bereikt en ik vind het jammer dat ik mijn volledige potentieel niet heb kunnen waarmaken. Ik wil iedereen bedanken die me heeft gesteund, me kansen heeft gegeven en de vrienden die ik onderweg heb ontmoet. Ik hoop dat ik door mijn reis anderen kan helpen en aanmoedigen om te weten dat zij alles waard zijn wat zij wensen. Mijn wens voor anderen is te weten dat niemand het recht heeft om je onwaardig of ongemakkelijk te laten voelen, of dat je alles moet verwerpen wat niet goed bij je past. Je intuïtie is de meest betrouwbare gids die we hebben en de antwoorden die we zoeken zijn allemaal in ons. Je bent sterker dan je denkt, en je bent tot meer in staat dan je beseft.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s